Du er her: / Hjem

 

Ved spørsmål om Esekielbrød, ta kontakt med Den gode baker, Fossnesveien 1, 3160 Stokke, Tlf.: 33 36 17 50, E post: ordre@dengodebaker.noEsekielbrød - En oppskrift fra det gamle testamentet i bibelen

Norges bestselgende økologiske brød. Verdens sunneste brød?
Selges i helsekostforretninger og en del Menyforretninger.


Esekiel 4:9
Nå skal du ta hvete og bygg, bønner og
linser, hirse og spelt, legge det i et trau
og bake brød av det.
Så mange dager som du ligger på siden,
i trehundre og nitti dager, skal du spise det.

Esekiel, betyr " Gud styrker".

I år 613 f. Kr. får Esekiel oppdrag av Gud og være profet i Jerusalem. Forut for Nebukadnesars beleiring og ødeleggelse av Jerusalem i år 607 f. Kr. får Esekiel befaling av vår skaper at han skal utføre et soningsoffer. Han får oppskriften på et brød som han skal bake, og han får beskjed om at han kun skal leve av dette brødet og vann i hele 390 dager. Med andre ord kan man trekke den slutningen at dette brødet inneholdt alt kroppen trengte for å være i perfekt balanse på den tiden Esekiel levde da det var minimalt med forurensninger.

Her følger oppskriften :
70 gr hel hvete (kan byttes med spelt/dinkel)
70 gr hel bygg (kan byttes med spelt(dinkel)
70 gr hel spelt/dinkel
140 gr hvite bønner
140 gr grønne linser
140 gr hirse (eventuelt hirseflak)
Alt selvfølgelig biodynamisk dyrket fra Helios.

Alt utenom hirsen legges i bløt i 10-12 timer. Vannet slås av. Skylles godt. Alt helles over i en langpanne, eller lag deg en treramme på ca 20* 30cm. Kjøp deg fluenetting som er litt større. Stift denne på yttersidene og du har en billig og bra spirekasse. Skyll godt 2-3 ganger om dagen i 2-3 dager. På grunn av spiringen blir brødet mer lettfordøyelig fordi aminosyrene spaltes i spire prosessen. Dessuten forhøyes også næringsinnholdet. For å få bort saponinene, et såpelignende stoff, legg hirsen i kokende vann, deretter skyldes den med kaldt vann. ( ikke hvis du bruker hirseflak ) Deretter tar du alt opp i en food prosessor (også hirsen) i sammen med 3 dl vann, helst renset, eller Imsdal kildevann. Hvis food prosessoren din er liten må du dele det opp i 2 omganger. Kjøres til alt er helt malt opp, Ca 3-5 minutter. Ta massen opp i en stor bolle. Deretter blandes i : Ca 5 gr gjær ( ikke tørrgjær) Løses opp i litt vann Ca 2 - 2 ½ spiseskje havsalt eller mineralsalt Ca 7 dl vann Ca 2 kg siktet/sammalt hvete. Eller 1 kg siktet/sammalt hvete og 1 kg siktet/sammalt spelt. Du kan også bruke kun spelt. Dette er det sunneste alternative. ( Bland ikke i alt, hold av ca ¼ til utbakingen) Alt eltes godt. Settes til heving i ca 8 timer. Det er lurt og sette deigen rett før du går og legger deg om kvelden, og bake den ut med en gang du står opp. Eltes godt igjen og fordeles i former som er smurt med smør/olje. Etterheves i 1-2 timer. Settes i kald ovn. Stekes på nederste rille på ca 170-180 grader i 1- 1 ½ time. Hvor lenge kommer an på hvor store former du har. Prøv deg frem.

Nå har du bakt det mest næringsrike brød som finnes på denne jord. Korn alene er et ufullstendig protein som mangler en del av de essensielle aminosyrene. Det samme gjelder for bønner og linser. Men disse råvarene komplimenterer hverandre, og danner til sammen et fullverdig proteinbasis.

Med andre ord: Den perfekte turproviant og sikringskost!

"Den flittige bie" Grethe Wauer Eriksen, Rambergvn 25 C, 3115 Tønsberg
Tlf: 90052968 Faks: 94770686

MER OM ESEKIEL-BRØDTilbake

 

Grethe Wauer Eriksen


Rambergveien 25 C
3115 Tønsberg

E-mail: g.w.e@online.no
Tlf: 90 05 29 68
Mobilfaks: +47 94 77 06 86

Telefontid: kl 09:00 til kl 12:00