Du er her: / Hjem

 

Hva er esekielbrød

Først litt historie om Esekiel-brødet.

Esekiel var en profet som levde i det sjette århundre f.Kr. Hans navn betyr "Gud styrker". I613 f. Kr. fikk Esekiel i oppdrag av Gud og være profet i Jerusalem. Forut for Nebudkanesar's beleiring og ødeleggelse av Jerusalem i år 607 f. Kr. får Esekiel beskjed fra vår skaper at han skal utføre et soningsoffer. Han får oppskriften på brød som han skal bake, og han skal leve kun av dette og vann i hele 390 dager. Denne historien kan vi lese om i bibelen, Det gamle testamentet Esekielbok, kap.4.Av dette kan vi trekke den konklusjon at brødet inneholdt alt kroppen trengte på Esekiels tid.Esekiel var også en Guds mann, så Gud ville nok ikke gitt Esekiel oppskriften på et brød som gjorde at han ville fått noen mangelsykdommer.

Hva innholder Profeten Esekiel-brødet? Grunnopskrift fra bibelen, Esekiel 4:9: Hvete, spelt, byggmel, linser, bønner, hirse, vann

Hva innholder Profeten Esekiel-brødet som du får kjøpt i helsekostforretningene?

Sammalt/siktet spelt, speltkorn, grønne linser, hvite bønner, hirse, vann, havsalt og under 1 gram gjær pr brød.Bønner,linser og speltkorn spires først i 3 dager. Dette høyner næringsinnholdet og spalter proteinene slik at de blir mer lettfordøyelig. Langtidsheves. Det brukes kun økologiske råvarer og kaldpressede oljer til smøring av formene.Vi har valgt å bruke kun spelt som kornart, da det er mange mennesker med intoleranse for hvete og bygg. Det har vist seg at mange av disse kan tåle spelt. Dette er hovedråvaren i Esekiel-brødet, og en kornart som krever dobbelt så stort dyrkingsareal pr tonn ferdig vare i forhold til andre kornarter. Foredlingsprosessen foregår i kostbare spesialmaskiner og er meget tidkrevende. Derfor koster spelt dobbelt så mye som andre økologiske korn. Ved oppbevaring i kjøleskap er holdbarheten minimum 10 dager. Vekt ca 450 gram. Bakes av Den gode baker, Fossnesveien 1, 3160 Stokke, Tlf: 33361752. Ordretelefon: 33361750

Den gode baker er en stiftelse opprettet i 1992. Disse holder til på Stokke. Her baker de foruten Esekielbrød både brød og kaker som blir bakt av førsteklasses råvarer (økologisk/biodynamisk) uten kunstige tilsetningstoffer.

Alternativ Mat, Årnes Tlf: 63 91 00 00, er med og distribuerer brødet ut til helsekostforretninger og en del større varekjeder i Norge.

Hva er det som gjør Esekiel-brødet så spesielt i forhold til andre brød?Vi vet at korn og bønner hver for seg er en ufullstendig aminosyresammensetning, men sammen danner de en fullverdig proteinbasis som kan erstatte kjøtt, fisk og egg fullt ut.

Hva er fordelen med å langtidsheve brød?Fytat:Fytat kalles salt av fytinsyren. Fytinsyre og fytat finnes i kornets skalldeler og kan ved fordøyelsen binde bl.a kalsium, zink og jern slik at absorbsjonen av disse i tarmen vanskeliggjøres. Ved bløtlegging og langtids heving kan man hindre denne negative prosessen ettersom enzymet fytase da frigjøres. Dette enzymet spalter og bryter ned fytinsyren.

Spelt (triticum spelta): også kalt DINKEL, er en gammel kornart som vekker stadig større interesse. Dette urkornet har kunnet overleve frem til idag på grunn av sin robusthet og kravløshet. Spelt har et dyptgående rotsystem og henter selv den næring den trenger fra jorden , noe som har gitt den tilnavnet "det intelligente kornet". Selv om Spelt har sprunget ut fra fra samme urkorn som hvete er det ikke en en hveteform, men et eget urkorn som er blitt dyrket i avsidesliggende områder i Mellom-Europa helt opp til vår tid, og som er blitt "gjenoppdaget" i våre dager.

Lurer du fremdeles på hvorfor Esekiel- brød er så mye dyrere enn andre brød ?

De fleste mennesker er vel klar over at man kun får det man betaler for. Vil man ha kvalitet så koster det deretter. Som man forstår så krever økologisk dyrket mat en mer arbeidsintensiv produksjon enn konvensjonelt dyrket mat. Produsert mengde i forhold til areal/arbeider blir lavere enn ved ensidig spesialisert drift - følgelig blir kostnadene større. Bakerens produksjon av Esekiel - brød , spesielt spiring av bønner, linser og hele korn, er som nevnt ovenfor , også mer tidkrevende.Tilbake

 

Grethe Wauer Eriksen


Rambergveien 25 C
3115 Tønsberg

E-mail: g.w.e@online.no
Tlf: 90 05 29 68
Mobilfaks: +47 94 77 06 86

Telefontid: kl 09:00 til kl 12:00